Doplňky a úpravy


Izolace výfukového svodu

První úpravou, co jsem na 1290R udělal byla izolace výfukového svodu v oblasti tlumiče. Jedná se o klasickou izolaci svodů pro osobní automobily. V první řadě tato úprava zvedá v letních dnech tepelný komfort od pasu dolu. Není to sice nic dramatického ale znát to je. Dál pak snížení okolní teploty ocení i zadní tlumič, třeba mu to prodlouží o nějaký pátek životnost ale to už pouze spekuluji.

Izolace svodů

Zvýšení řídítek o 2,5cm

Z důvodu toho, že mám 190cm bylo potřeba posadit řídítka o trochu výš. Tyto nástavce jsem pořídil od Touratechu za nekřesťanský peníz, což je ale u TT standardem napříč celým sortimentem. Tuto úpravu jsem měl namontovanou na starší 1090R, kde se mi to osvědčilo. Proto jsem si nástavce ponechal i pro 1290R.

Navigace Garmin ZUMO XT2

Držák navigace

Zámek navigace



Plexi štít PUIG

Plexi štít


Padací rámy OutbackMotortek

Vyzkoušená nástavba padacích rámů od OM mi na 1290R nesedí už tak pěkně jako na 1090R. Myslel jsem, že je to stejné ale 1290 má o něco širší oplastování okolo nádrže a níže položené přední světlo. Podařilo se mi to tam napasovat ale už se muselo upravovat původní uchycení. To spočívalo v přidání dvou dir v uchycení před chladičem, tím jsem se dostal spojem padáků pod světlo. Nicméně to, že se boky lehce dotýkají plastů se mi nepodařilo doladit. Počítám, že budu muset pořídit nové. Domnívám se, že jsou deformovány z několika pádů s 1090R a nové sednou opět perfektně. Odolnost těchto padáků je naprosto fantastická. Vyzkoušeno a skutečně můžu jen a jen doporučit.


Kryt motoru KTM (originální)

Doplněk, který je nezbytný při jízdě mimo asfalt. Je neuvěřitelné, jakou rychlostí může odletět kamen od předního kola. Dozajista by posloužil i ten plastový originál ale tohle vypadá daleko lépe.


Stupačky SW-Motech ION Footrest

Stupačky s možností úpravy výšky a to o 15mm níž než jsou originály. Při mojí výšce je to výrazné vylepšení jak v sedu tak ve stoje s kombinací zvednutých řídítek. V podstatě je to nezbytnost 🙂 Jediná nevýhoda je při pádu, kdy se konstrukce opírá do původního uložení stupačky může jí tak lehce poškodit (spíše kosmeticky). Stalo se mi to při jednom pádu na bývalé 1090. Jinak supr.


Filtry nádechů

Další filtr na čištění 🙂 nevím, jak moc to bude fungovat ale za pár dolarů z Aliexpressu to nadělá dost parády.


Rámy na kufry BIG HUSKY

Kvalitní pevné držáky na kufry BIG HUSKY. Perfektně sedli jak na 1090R tak na 1290R. Prověřeny několika pády. Doporučuji.


Hliníkové kufry BIG HUSK

Vyzkoušené kufry od Big Husky. Supr zpracování, slušná mechanická odolnost (otestováno několika pády). Těsnost proti vodě je samozřejmostí. Jako doplněk kufrům jsem pořídil 2x 2l kanistřík. Rozměr má ideální a 2l benzínu jsou akorát, jen tedy ty hrdla mohli být větší. Nevejde se tam tankovací pistole a musím sebou vozit maličký skládací trychtýř.


Válec GEAR 60l

Supr prostorný vak od Českého výrobce. Supr zpracování, odolnost. Těsnost proti vodě 100%. Vozím v něm především věci na spaní (stan, spací pytel, karimatku a židličku).


Vyřazená položky


Hrazda pro uchycení držáku navigace

Hrazdička pro uchycení navigace. Jedná se o čínu za pár dolarů, tak uvidíme, jak bude sloužit. Počítám, že stejně jako drahý TT 🙂


Držák navigace

Nabíjecí lůžko pro GARMIN Montanu 6X0. Uchycená v držáku od http://www.moto-drzak-mobilu.cz/ Funguje bez problémů, ověřeno z předešlé 1090R.


Navigace Garmin Montana 610

Navigace Garmin Montana 610. Není to zcela motocyklová navigace ale dá se tak používat. Rozhodně bych jí nedoporučil jako navigaci na motorku, která bude jezdit výhradně po silnici. Začátky s Montanou byli těžké a v jednu chvíli jsem jí chtěl prodat ale naštěstí jsem to neudělal a našel způsob, jak jí používat k mé spokojenosti. Za peníze Montany rozhodně seženete lepší moto navigaci na silnici, která nabídne pokročilé funkce (sledování provozu, počasí na cestě, klikaté silnice atd. atd.). Montanu bych doporučil spíše těm, co budou brouzdat někde mimo asfalt a na silnic se spolehnou spíše na cedule a Montanu použijou spíše jako berličku v nouzi 🙂 Pochválit musím supr displej, který je čitelný za všech okolností, solidní výdrž baterie a možnost tam frknou tužkové baterie, velmi přesný 3-osý kompas.